Namigi za potep

V zavetju hribov in neokrnjene narave.

Tam na robu prelepe Savinjske doline, kjer Zasavsko hribovje zapira pot med Štajersko in Kranjsko, tam boste našli občino Tabor. Presenečeni boste, kakšne zanimivosti in katere znamenitosti ponuja naš kraj.

Lokalni ponudniki smo tako za vas pripravili namig za potep, ob katerem boste lahko spoznali etnološko dediščino v Čebelarskem muzeju Antona Pepela ter kulturno dediščino v cerkvi Svetega Jurija s Plečnikovo krstilnico. V naravnem spomeniku Krvavica boste lahko občudovali naravno rastišče tise. Ker pa s praznim želodcem ne morete daleč, se lahko okrepčate na Kmetiji Laznik, kosilo pa si privoščite na Ribniku pri Lisjaku. Naš kraj pa je tudi odlična izhodiščna točka za eno- ali večdnevno pohodništvo in kolesarjenje.

Čebelarski muzej

Sredi Ojstriške vasi na kmetiji Pepel se ljubezen do naše avtohtone kranjske čebele prenaša iz roda v rod. Da bi se etnološka in kulturna dediščina ohranili, je Anton Pepel zasnoval muzejsko zbirko čebelarstva. V njej boste spoznali orodje, ki so ga nekoč uporabljali čebelarji.

Cerkev Sv. Jurija

V drugi polovici 15. stoletja je prvotna gotska zgradba dobila taborsko obzidje, od katerega je danes ohranjenih le malo ostankov. Leta 1817 so notranjost cerkve barokizirali, leta 1900 pa je cerkev dobila današnjo podobo. Posebnost notranjosti je krstilnica.

Ribnik pri Lisjaku

Gostinstvo Lisjak s svojo ekipo v mirnem zavetju taborskih gozdov, v odličnem ambientu »toplarja«, poskrbi za prijetno kulinarično druženje. V zimskem času je »toplar« ogrevan, v toplejših mesecih pa se lahko celotno dogajanje preseli na prosto, na urejeno dvorišče pred kozolcem.

Krvavica

Krvavica je naravni spomenik, kjer najdemo gnezdišča sokola selca. Je skalnati čok s kamnitimi prepadnimi stenami, kamor se povzpenjajo tudi gamsi, kar je za nadmorsko višino pod 1000 m prava redkost. Tu najdemo naravno rastišče tise, ki je v naravnem okolju zaradi izsekavanja že skoraj izginila.

Kmetija Laznik

Družina Laznik je v prostorih nekdanje »štale« z občutkom za tradicijo uredila tudi prostor za degustiranje njihovih odličnih suhomesnatih izdelkov in ga poimenovala »Stara štala«. Njihova osnovna degustacijska ponudba zajema predstavitev in ogled kmetije ter predelovalnih prostorov.

Fontana piva

Fontana piv Zeleno zlato je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline in Žalca, ki je središče hmeljarstva v naši državi. Slovenija je tudi peta največja proizvajalka hmelja na svetu, hmelj pa je tista »začimba«, ki daje pivu okus in prepoznavno noto.

Rezervirajte nastanitev.